Back to top

Zarándoklat Budapestről Mátraverebély-Szentkútra 2017. júl. 29. - aug. 5.

Időpont: 
2017. május 1., hétfő, 18:00 - 2017. augusztus 10., csütörtök, 18:00

"Mindnyájan úton vagyunk"

A zarándoklás lényege, hogy úton vagyunk: magunk mögött merjük hagyni a hétköznapjainkat, a komfortzónánkat, a megszokottat, és merünk elindulni egy ismeretlen úton, ami közelebb visz önmagunk és embertársaink megértéséhez, ami összeköti a földet az éggel.

Zarándokolni csoportban és egyedül is nagyszerű élmény! Ezen az úton mindkettőt megtapasztalhatod. Ez egy szervezett, de nem vezetett zarándoklat. Megszervezzük a szálláshelyedet, kérünk az éttermektől zarándokmenü-ajánlatot vagy főzünk neked egy meleg vacsorát, de a zarándoklás nem vezetetten történik. Minden nap eldöntheted, hogy teljesen egyedül járod az utat vagy csatlakozol egy csoporthoz, hogy részt veszel az esti beszélgető körben vagy eljössz-e a zarándokmisére.

Egyedül és közösségben

Egyedül zarándokolni jó, mert …

  • fontos, hogy megtaláld a saját tempódat a külső úton és a belső, lelki úton egyaránt.
  • többet tapasztalhatsz a csendből.
  • több időd és lehetőséged van megismerni saját határaidat.
  • jobban oda kell figyelned az útjelzőkre.
  • jobban rá tudsz hagyatkozni a gondviselésre.

Közösségben zarándokolni jó, mert …

  • megoszthatod az élményeidet, érzéseidet másokkal.
  • könnyebb a nehézségek (időjárás, kimerültség, fájdalmak) elviselése, ha társak vesznek körül.
  • zarándoktársaid is útjelzőkké válhatnak számodra.

Gyöngyök nyomában

A Gyöngyök Útja egyrészt konkrét, jelzésekkel ellátott zarándokútvonal, melynek egyik szakaszát (alapút) Budapesttől (margitszigeti Szent Margit sírtól) Mátraverebély-Szentkútig, nagyrészt erdei turistautakon járjuk.

Másrészt a zarándoklat lelki útvonalát az Élet gyöngyei elnevezésű elmélkedési füzér adja, melynek gyöngyszemei önmagunkat, illetve életünk egy-egy szakaszát, területét és Istennel való kapcsolatunkat szimbolizálják. Összefűzve a gyöngyök az életutat is jelképezik. Útkeresésünket, úton járásunkat teszik kézzelfoghatóvá. Az élet gyöngyei Martin Lönnebo svéd evangélikus püspök ötletéből született, tehát alapvetően keresztény ihletettségű, de minden útkereső, nyitott ember számára segítséget nyújtó kérdéseket fogalmaz meg. A zarándoklat minden napja egy-egy gyöngyhöz kapcsolódik, ami azt jelenti, hogy minden reggel és napközben vannak olyan helyek (nyitott templomok, kápolnák, erdei tisztások), ahol a szervezők biztosítják számodra, hogy egy-egy gyönggyel megismerkedj, hogy a gyöngyhöz kapcsolódó elmélkedés, kérdések segítségével gondold végig az életedet. Este pedig lehetőséged van csoportban is megosztani élményeidet. Természetesen teljesen szabad vagy abban, hogy felhasználod-e a gyöngyöket zarándokutadon. Amit kérünk: nyitottság, zarándoktársaid elfogadása!

Végül a Gyöngyök Útja egy zarándokközösség, mely csupa zarándokolni szerető emberből áll. Sokan közülünk a Caminót is megjárták már és a közös zarándokélményeken túl összeköt bennünket az a cél, hogy minél több emberrel megismertessük és megszerettessük a zarándoklást. Közösségünk kb. hét tagja, teljesen önkéntes alapon, szervezőként fogja segíteni ezt az utat: fogad a szálláson, vacsorát főz, esti beszélgetést vezet stb.

Gyakorlati információk

Hol és hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni május 30-ig (ill. amíg van hely) az alább található online jelentkezési űrlap kitöltésével és 8000 Ft befizetésével lehet. (Az összeget önkénteseink szervezési költségeire és a zarándokfüzetre fordítjuk, mely többek között a részletes útleírást tartalmazza.) A jelentkezés csak az 8000 Ft befizetésével válik véglegessé. Visszalépés esetén ezt az összeget nem áll módunkban visszafizetni (több szállást előre ki kell fizetnünk).

A jelentkezést biztosító összeg befizetését meg lehet tenni személyesen Budapesten a Zarándokpont irodában ügyeleti időben (17-19.30) május 18. (csüt), május 29. (hétfő), június 15. (csüt), június 26. (hétfő), vagy a zarándoklat előtalálkozóján Budapesten, vagy utalni a Via Margaritarum Zarándok Egyesület számlájára: K&H Bank 10401938-50485050-49561006. A közleményrovatban a saját nevet, a zarándoklat időpontját és a hozzájárulás címszót kell feltüntetni.

Kinek ajánljuk?

18 év felett mindenkinek, aki megfelelő fizikai erőnléttel rendelkezik napi 20-30 km út gyalogos megtételére kb. 10 kilogrammos hátizsákkal a hátán.

Nagyon fontosnak tartjuk az idő jelentőségét a zarándoklaton. Kell egy teljes hét kiszakadás a hétköznapokból, hogy valóban megérkezhessünk, közelebb léphessünk önmagunkhoz, ezért kérjük, hogy a zarándoklaton elejétől a végéig vegyél részt.

Tervezett napi távok és az útvonal

júl. 29. Budapest - Pilisborosjenő - Csobánka (19 km)

júl. 30. Csobánka - Pilisszentlászló - Nagymaros (20 km)

júl  31. Nagymaros - Kismaros - Verőce (Csattogó-völgy) - Nógrád (21 km)

aug. 1. Nógrád - Diósjenő - Nagyoroszi - Horpács - Érsekvadkert (25 km)

aug. 2. Érsekvadkert - Mohora - Nógrádmarcal (25 km)

aug. 3. Nógrádmarcal - Nógrádsipek - Hollókő (22,5 km)

aug. 4. Hollókő - Felsőtold - Garáb - Nagybárkány - Mátraverebély-Szentkút (25 km)

aug. 5. Mátraverebély-Szentkút - délután hazautazás

Hol szállunk meg?

Zarándokszállásokon, igen egyszerű körülmények között: van, ahol ágyon, de van, ahol csak matracon,(mosakodási lehetőség mindenhol adott, hálózsák szükséges) plébániákon, iskolákban, kereskedelmi szálláshelyeken. Több helyen egy légtérben alszik az egész csoport vagy egy része (kb. 30 ember!).

Hogyan oldjuk meg az étkezéseket?

Meleg vacsorát a szervezők készítenek vagy étteremben rendelünk menüt azoknak, akik kérnek, reggel és napközben ki-ki igényei szerint vásárol.

A várható költségek?

A szállások ára átlagosan kb. 2600 Ft/éj, (összesen kb.18.000 Ft)az esti meleg étkezésre 1000 - 1500 Ft-ot kell számolni naponta, ehhez jön a hazautazás és az egyéni étkezések költsége. Az összegeket ki-ki a helyszínen maga fizeti be. A szállások pontos díját a résztvevőknek e-mailben küldjük el június végén.

Az előtalálkozón ill. a zarándoklat előtt lehetőség lesz zarándokpóló (1300 Ft/db), Gyöngyök Útja zarándok útikönyv (2500 Ft) ill. Élet gyöngyei füzér (2000 Ft) vásárlására vagy rendelésére is.

Az előtalálkozóról és a rendelési lehetőségek pontos részleteiről tájékoztató e-mailt fogunk küldeni a jelentkezőknek. A zarándoklattal kapcsolatos további kérdésekre a gyongyokutja@gmail.com e-mailcímről válaszolunk.